Vaak zie je in video’s over spoorbanen – echt of model – wat je ziet vanuit de cabine van de locomotief. In het Duits hebben ze daar het mooie woord Führerstandsmitfarten voor: je ziet wat de machinist vanuit de cabine ook ziet.

Om van een modelspoorbaan in h0 zulke opnamen te maken heb je kant-en-klare videolocomotieven. Zowel voor Märklin als voor 2-rail systemen hebben diverse fabrikanten ooit wel eens zoiets op de markt gebracht. Maar tweedehands zie je ze zelden. En als ze er al zijn zijn ze razend duur. En de oudere versies hebben niet zo’n goede resolutie (720p vaak).

Zoeken naar een betaalbare oplossing dus. Nu zijn de laatste jaren de action-cams steeds kleiner geworden. En er zijn er genoeg die Full HD halen (1080p). Eén van de kleinsten is de Polaroid Cube, inmiddels opgevolgd door de Cube+. En mede daarom dus goedkoop te verkrijgen, zowel nieuw als soms tweedehands. En de breedte en hoogte van dat apparaat maken het mogelijk om de camera op een wagon te plaatsen en toch niet te breed of te hoog te worden. Je wilt natuurlijk niet dat je videowagen bij de eerste de beste bovenleidingmast of tegenligger een botsing veroorzaakt.

Vorige week dus een nieuwe, flink afgeprijsde, Cube besteld. Zaterdag kwam het pakje binnen. Meteen bleek dat dit inderdaad het oude model was, het bijgeleverde programma om vanuit Windows™ de instellingen zoals de datum aan te passen werkte niet. Na flink zoeken vond ik op https://transcontinenta.app.box.com/s/ul6w2jqfopo7uejuzt33jlg05qrn86mm een handleiding en op https://transcontinenta.app.box.com/v/Cubefirmware de laatste zogenaamde firmware (voor de Cube, niet de Cube+ !). Na het volgen van de handleiding om de Cube bij te werken tot de laatste versie kon ik alles instellen.

Op mijn Märklin baan zou ik die Cube met de ingebouwde magneet zo op een metalen wagenonderstel kunnen plaatsen. Maar dat zou op gelijkstroombanen kortsluiting veroorzaken, dus heb ik een oude wagon voor gelijkstroom verbouwd tot videowagen. Het bouwen kun je volgen in onderstaand filmpje. Als de wagen klaar is plaats je hem vóór de locomotief, opname starten en rijden maar. Ik hoop dat ook anderen wat aan de tip hebben. Like de video als je er wat aan hebt!

P.S. Op Märkin banen met bezetmelding via contact tussen beide rails zal de video wagen dus niet opgemerkt worden. Als de 15 cm vóór de lok dus een probleem worden overschakelen op een Märklin wagon!

Een gedachte over “Video

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *